Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty

  Zapečené těstoviny se zeleninou

 

Zapečené těstoviny se zeleninou

 

 

  

  • 400g těstovin
  • 250g eidamu
  • 250g oblíbené uzeniny
  • 350g čerstvé zeleniny ( může být i mražená )  mrkev, hrášek, brokolice, apd.
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 4 vejce
  • čerstvé bylinky, které máte rádi ( pažitka, bazalka, petrželka )
  • muškátový oříšek
  • pepř
  • sůl
  • olej

Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Žloutky umícháme do pěny, z bílků ušleháme sníh.Na pánvi orestujeme cibuli, dokud nezesklovatí, poté přidáme uzeninu a po chvíli na to zeleninu,kterou osolíme a ještě chvíli restujeme. Uvařené těstoviny slijeme a smícháme se zeleninou, lisovaným česnekem a nastrouhaným eidamem ( s polovinou ). V míse smícháme žloutky se sněhem, okořeníme muškátovým oříškem, trochou pepře a bylinkami. Směs nalijeme do připravených těstovin se zeleninou, lechce smícháme a obsah vlijeme na vymazaný a strouhankou posypaný plech s vyšším okrajem. Zapékáme asi 30 - 40 min. při 180 oC. Deset minut před dopečením tě posypeme povrch těstovin druhou polovinou nastrouhaného eidamu a necháme v troubě dojít.

 

 

 

Kakaová buchta

 

Kakaová buchta

 

       

  • 250g tuku Hera
  • 400g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 45 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 0,5 l mléka
  • 40g kakaa

Ve šlehači ušleháme tuk s cukrem, postupně přidáváme celá vejce a pořád šleháme, až nakonec zašleháme celé kakao. Mouku smícháme s práškem do pečiva a lehce zamícháme do našlehané směsi střídavě s mlékem. Dobře promícháme, pak těsto vylejeme na vymazaný a vysypaný plech s vyššim okrajem.Pečeme asi na 170 oC asi 25 minut.Prvních 15 min. neotvíráme troubu, aby nám buchta nespadla. Po upečení buchtu pocukrujeme a můžeme podávat.

 

Bezinkový likér

 

 

pa201353.jpg

 

  • 2,5 l bezinek
  • 750g krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 6 polévkových lžic silné zrnkové kávy
  • 1/2 l rumu

2,5 l kuliček z černého bezu povaříme s 1 litrem vody asi 15 minut. Bezinky propasírujeme přes jemné sítko nebo plátno. Vodu z bezinek nevyléváme, vymačkanou šťávu z bezinek do ní zpět nalijeme přídáme 3/4kg krystalového cukru a vaříme do rozpuštění 7 - 10 minut. Potom přidáme vanilkový cukr, 6 lžic předem uvařené silné kávy, ještě chvíli povaříme a necháme stát do druhého dne. Druhý den přilijeme 1/2 l rumu a nalijeme do předem připravených, čistých, suchých lahví, které se dají dobře uzavřít. Uchováváme v chladu a temnu, při těchto podmínkách ho můžeme skladovat asi rok.    

 

 

Zázvorový likér

 

  • 200g čerstvého zázvoru
  • 300g krystalového cukru
  • 1 citron
  • 0,5 l vodky
  • 0,5 l vody

Do vody dáme drobně nakrájený zázvor a citronovou kůru, asi 10 minut povaříme, přidáme cukr, citronovou šťávu a dále zahříváme do rozpuštění cukru. Potom procedíme přes sítko nebo hrubé plátno, necháme vychladnout. Nakonec přidáme vodku a přelijeme do předem připravených čistých, suchých lahví. Skladujeme v chladu a temnu.     

 

 

 

Krůtí nudličky se zeleninou

 

pa241500.jpg

  • 450g krůtího masa   
  • 1 cibule
  • 1stroužek česneku
  • 1 - 2 červené papriky
  • worcestrová omáčka
  • olej 
  • kari
  • sůl 

  • pepř

Cibuli a česnek oloupeme, nasekáme na drobno. Papriky pozpůlíme  a nakrájíme na tenčí proužky. Krůtí maso omyjeme, nakrájíme na nudličky  a na oleji prudce osmažíme. Pak dle potřeby osolíme a opepříme a nakonec pokapeme trochou worcestrové omáčky. Poté výjmeme a dáme na talíř. Pánev otřeme papírovým ubrouskem a opět nalijeme  trochu oleje, necháme na něm zesklovatět cibulku, hned na to přidáme česnek a nakrájené  papriky, posypeme trochou kari, vše zalijeme hrnkem vody a podusíme do měkka. Potom  zpět přidáme maso a celé dusíme ještě asi 15 - 20 minut. Před závěrem ještě dle potřeby dochutíme a zahustíme. Hotové podáváme s brambory, hranolky nebo rýží.

 

Dvoubarevná hrníčková buchta

pa271631.jpg

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1/2 hrnku mléka
  • prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 2-3 vajíčka

  • 6 polévkových lžic oleje
  • 3/4 hrníčku strouhaného kokosu
  • 3-4 polévkové lžice kakaa                                                          

V míse vyšleháme vejce s cukrem, přidáme vanilkový cukr, olej, mléko a nakonec přišleháme prosátou mouku s práškem do pečiva Poté těsto rozdělíme na dvě poloviny, do té první zamícháme kokos a vylijeme na plech. Druhou polovinu obarvíme kakaem a polijeme jí první polovinu těsta, kterou máme na plechu. Špejlí v těstě můžeme vytvořit vlnky, aby byl řez hezčí a dáme péct do trouby asi na 180 oC. Po vytažení z trouby ještě teplé pocukrujeme.

 

Sýrová pomazánka ze čtyř druhů sýra

  • 100g eidamu
  • kostka Lučiny
  • čtvereček Smetanina nebo jiného taveného sýru
  • 1 vejce uvařené na tvrdo
  • 100g anglické slaniny
  • 2stroužky česneku
  • 3lžíce zakysané smetany
  • 2 žičky Majolky

Eidam, nivu a vajíčko nastrouháme do mísy, přidáte ostatní sýry, nadrobno nakrájenou anglickou slaninu, prolisovaný česnek a všechno zamícháme.Nakonec přidáme zakysanou smetanu, majolku a dle chuti ještě můžeme trochu přisolit nebo opepřit.Vše důkladně promícháme.Podáváme s pečivem.

 

Španělští ptáčci

 

pa281644.jpg

  • 4 plátky hovězího masa
  • 2 vejce uvařené natvrdo

  • 2 sterilované okurky

  • 4 plátky anglické slaniny

  • hořčice

  • 1 větší cibule

  • olej

  • sůl

  • pepř

  • tmavá jíška na zahuštění
  • jarní cibulka

Plátky hovězího naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na takto připravené maso položíme plátek anglické slaniny, napůl rozkrojený okurek a polovinu vejce. Zavineme a potravinářským provázkem obtočíme kolem masa a na obou koncích utáhneme smyčkou.

pa281632.jpg

Na oleji necháme zesklovatět na drobno pokrájenou cibuli, přidáme ptáčky a orestujeme. Poté podlijeme vodou a dusíme do měkka. Hotové ptáčky vyjmeme, odstřihneme provázky a dáme na talíř. Mezitím ještě na pánvi zahustíme šťávu jíškou a dle potřeby dochutíme. Podáváme s rýží, kterou můžeme lehce posypat krožky nakrájené jarní cibulky.

 

Kuřecí prsa v těstíčku

  • 500g kuřecích prsou

  • 2 vejce

  • 150 ml mléka

  • 6 lžic hladké mouky

  • 1 lžička kypříciho prášku

  • 110g nivy

  • olej

  • sůl

  • pepř

Na zeleninovou oblohu:

  • 1/4 hlávky syrového červeného zelí
  • 1/4 hlávky syrového čínského zelí
  • 1 žlutá paprika
  • 1 jarní cibulka
  • trochu olivového oleje

  • pár kapek citronové šťávy

Kuřecí prsa omyjeme a nakrájíme na plátky, které naklepeme a osolíme.V misce si připravíme těstíčko, smícháme vejce, mléko, špetku soli a pepře. Postupně zašleháváme hladkou mouku s práškem do pečiva. Těstíčko musí být hladké, bez žmolků a dostatečně husté. Nakonec vmícháme nastrouhanou nivu. Plátky masa namočíme do těstíčka a postupně osmažíme z obou stran. Jako přílohu podáváme brambory nebo hranolky. Zeleninovou oblohu připravíme tak, že zelí nakrouháme, papriku nakrájíme na tenké proužky, cibulku na tenká kolečka. Zeleninu pokapeme trochou olivového oleje, par kapkami citronové šťávy, trochu osolíme a opepříme. Vše dobře promícháme a můžeme podávat.